Petak,
13. prosinac 2019.
Aplikacije

PAMETNI UREĐAJ

Opametite svoj bicikl

Većina onih koji svakodnevno koriste bicikl kao prijevozno sredstvo ili za rekreaciju u slobodno vrijeme već su upoznati s raznim zgodnim aplikacijama. Uz pametni telefon moguće je mjeriti statistike vožnje i tražiti upute GPS-om, no ovaj uređaj sve to podiže na višu razinu

Piše: Sanjin Bojić
Foto: SmartHalo

SmartHalo nije prvi "pametni" uređaj za bicikl, ali je definitivno jedan od najdojmljivijih. Odiše jednostavnošću, a sadrži sve mogućnosti koje biste od takvog uređaja mogli poželjeti, a i više. Radi se o vrlo minimalistički dizajniranom uređaju koji se montira na sredinu upravljača bilo kojeg bicikla, a dolazi i s pripadajućom aplikacijom za smartphone.

Jedna od glavnih primjena mu je GPS navigacija. Nakon što se poveže Bluetoothom s vašim pametnim telefonom i odredi najbolji put do cilja, upute će vam prenositi samo pomoću LED žaruljica. Ovdje do izražaja dolazi njegov dizajn – jednostavan krug od svjetala zasvijetlit će onim dijelom koji odgovara smjeru u kojem trebate skrenuti. Idete li lijevo, zasvijetlit će lijeva strana kruga. Idete li blago udesno, zasvjetlit će samo gornja desna strana.

Osim navigacije, SmartHalo sadrži još biciklistu korisnih mogućnosti. Mjeri udaljenost, brzinu, potrošene kalorije i ostale statistike koje bi vas mogle zanimati u vožnji. Njegovo osvjetljenje ne koristi se samo za pokazivače smjera; bljeskanjem dojavljuje ako primate poziv ili poruku na telefonu, a kada padne mrak automatski se aktivira njegova snažna noćna svjetiljka.

Mogućnost koja je vjerojatno najkorisnija svim biciklistima njegov je sustav protiv krađe. Ne samo da možete u bilo kojem trenutku pratiti njegovu lokaciju na karti nego sadrži i pravi alarm kada detektira neprirodno pomicanje i trešnju bicikla. Drugim riječima, kada procijeni da vam netko pokušava iščupati bicikl s ograde za koju ste ga zavezali.

Osim što otežava krađu bicikla, ni on sam nije samo tako postavljen na upravljač. SmartHalo nije namijenjen da se miče s bicikla i zato je fiksno postavljen, a ukloniti ga može samo vlasnik posebnim ključem kojeg dobiva.

Uz sve te mogućnosti, dojave, navigaciju i paljenje i gašenje svjetala na njemu, baterija ima impresivno trajanje od 3 tjedna. To se postiže pametnim sustavom automatskog gašenja kada bicikl nije u pokretu.

Ako želite od svog starog izguljenog bicikla napraviti visokotehnološki stroj na dva kotača ili ste možda biciklistički entuzijast koji mora imati svaki gadget, možete podržati ovaj uređaj na Kickstarteru. Donatori će ga dobiti za 99 dolara, a u širokoj prodaji se očekuje u svibnju iduće godine po cijeni od 149 dolara.