Srijeda,
03. ožujak 2021.
Film

VISOKO NAGRAĐIVANI FILM

"Oblik vode" - fantazija u režiji Guillerma del Tora

Čudnovatom filmu „Oblik vode“ (The Shape of Water) smiješi se 13 zlatnih Oscara.

Piše: Matea Mage
Foto: screenrant.com

Redatelj Guillermo del Toro opet je uspješno naježio svoje gledatelje filmskom čarolijom svojstvenom samo njemu. Film opisuje ljubavnu priču drugačijih ljubavnika od onoga što je društveno servirano kao normalno i/ili privlačno. U centru pažnje je mlada Elisa Esposito (Sally Hawkins) koja vodi rutinski život. Osim što joj je svaki dan isti ona je također i nijema. Ima dvoje prijatelja, susjeda Gilesa (Richard Jenkins) koji živi vrata do nje i kolegicu Zeldu (Octavia Spencer) sa kojom čisti strogo čuvani vladin laboratorij. Upravo na poslu upoznaje ljubav svog života što niti malo ne bi bilo čudno da je riječ o kakvom doktoru ili čuvaru. Naime, Elisina prva ljubav je biće koje se čuva u laboratoriju, čudovište pronađeno u rijeci. On je čovjekoliki vodozemac. Ona se počinje polako ušuljavati u strogo čuvane prostorije u kojem se zavezano u bazenu pati čudovište kojemu ona simbolično poklanja svaki dan tvrdo kuhano jaje pokazujući time nesebičnost i skromnost. Njihovoj sreći želi stati na kraj puno „zlikovaca“, ali poremećeni pukovnik Richard (Michael Shannon) koji je pronašao čudovište je baš zapeo da ih odvoji. Elisa saznaje za tajne vladine planove vezane za čudovište i uz pomoć Zelde, Gilesa i tajnog ruskog špijuna Dr. Roberta Hoffstetlera omogućava mu bijeg. Nakon uspješnog spašavanja ona ga skriva u kadu svoga WC-a.

Meksički redatelj Guillermo del Toro ne samo da je režirao ovaj film već se može pohvaliti ulogom producenta i pisanjem scenarija za isti. Svojim dosadašnjim filmskim opusom stekao je veliku svjetsku slavnu, a ovo mu je četvrta nominacija za nagradu Oscar. Neki od filmova u njegovoj režiji su: „Blade II“, „Hellboy“, „Mimic“, „Panov Labirint“. Iz navedenih filmova razumljivo je da je del Toro veliki ljubitelj fantazije i žanra strave i užasa. Već je osvojio Zlatni globus za režiju ovog filma, a sve kladionice su uvjerene da će osvojiti i prestižni Oscar za najboljeg redatelja. Za svoj film odabrao je glumce sa dugogodišnjom karijerom koji su uglavnom već bili nominirani za Oscara. Niti jednom gledatelj ne dođe u sumnju da Hawkins može govoriti, a njena zbunjenost svijetom u kojem živi i očaranost čudesnim je da vam dah stane. Engleska glumica Sally Cecilia Hawkins je već bila nominirana za nagradu Oscar u kategoriji za najbolju sporednu glumicu za film „Blue Jasmin“ 2014. Del Toro je izjavio da je uloga Elise pisana samo za nju i da nitko drugi ne bi mogao ni konkurirati za tu ulogu. Slavnoj američkoj glumici Octaviji Spencer ovo je treća nominacija za nagradu Oscar u kategoriji za najbolju sporednu glumicu, a ovo bi mogao biti drugi put da će Oscara odnijeti doma kao što je to bio slučaj 2012. za film „The Help“. Čini se da je del Toro prepoznao njenu ulogu u filmu „Hidden Figures“ kao nešto što će odlično pristajati njegovoj režiji. Richard Jenkins se jako dobro snašao u ulozi srednovječnog homoseksualca koji je jedva samom sebi priznao istinu o vlastitoj seksualnoj orjentaciji. Ovo je njegova prva nominacija za nagradu Oscar. Michael Shannon iako sada nije nominiran našao se u prošlosti već dva puta na listi nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji za najboljeg sporednog glumca. On je toliko dobro odglumio zlikavca da se uspješno „zgadio“ gledateljima. Ulogu čudovišta odradio je Doug Jones koji je više puta surađivao sa del Torom. Ulogom u ovom filmu mogu se pohvaliti i neki od sljedećih glumaca: Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler), David Hewlett (Fleming), Nick Searcy (Frank Hoyt), Lauren Lee Smith (Elaine Strickland).

Iako je film uglavnom sniman u studiu redatelj zahvaljujeći montaži i fotografiji uspješno prikazao Baltimore 1962. Vrijeme radnje je ponajviše dočarano sa plakatima bilo filmskim ili reklamnim, ali također i uređenjem stanova i labaratorija. Ne čudi da je smjestio film baš u to vrijeme radnje jer je želio da ljudima što manje odvraćaju pozornost pojave modernog vremena kao što su: pametni telefoni, internet, Facebook... Jedna od najupečativljijih scena filma je kada Elisa i čudovište vode ljubav u potopljenom wc-u. Čudovište je našminkano za svaku pohvalu. Zanimljivo je da je Jonesu bilo potrebno tri sata da obuče svoj kostim svaki dan snimanja. Na mene je ostavio veliki trag Shannon i njegovi gangrenom zaraženi prišiveni prsti. Bol na Shannonov licu zbog odumiranja prstiju je glumački kvalitetno odrađena.

Film je nominiran u 13 narednih kategorija: najbolji film, najbolji redatelj, najbolji originalni scenarij, najbolja glumica, najbolji sporedni glumac, najbolja sporedna glumica, najbolja originalna glazba, najbolji produkcijski dizajn, najbolja montaža, najbolja kostimografija, najbolji zvuk, najbolja montaža zvuka i najbolja filmska fotografija. Do sada je osvojio već 87 nagrada, a između ostaloga tu su i dva Zlatna globusa (najbolji redatelj i najbolja originalna glazba).

Del Toro je prilikom stvaranja ovoga filma bio inspiriran filmom „The Creature from the Black Lagoon“. Prilikom intervjua za IndieWire del Toro je izjavio: Ovaj film za mene predstavlja ozdravljenje... Prilikom stvaranja mojih devet filmova bavio sam se strahovima svoga djetinjstva, snovima moga djetinjstva. Ovo je prvi put da ja govorim kao odrasla osoba o nečemu što me muči kao odraslu osobu. Govorim o povjerenju, različitosti, seksu, ljubavi, gdje mi idemo. Ovo nisu brige koje sam imao kada sam imao devet ili sedam godina.“