Srijeda,
12. prosinac 2018.
Zagreb

SPORNE DONACIJE

Renato Petek: Bandić je bez natječaja Crkvi donirao 13 milijuna kuna

Gradski zastupnik ''Naprijed Hrvatska'' pobrojao je sve netransparentne Bandićeve donacije i upozorio da je takva praksa neprihvatljiva

Piše: T.L.
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Iako se priča drugačije, u proračunu Grada Zagreba, očito je, za gradonačelnikove prioritete sredstava (još) uvijek ima!

Gradonačelnik je tijekom 2017. godine, samo temeljem jednostavnih zahtjeva tražitelja, bez javnoga natječaja, raznim crkvenim Župama dodijelio 13 milijuna kuna. To je novac isplaćen iz zagrebačkog proračuna.

Jedan primjer takve odluke: Gradonačelnik je tako 15.12. donio odluku da se Župi Presvetog Trojstva u Daruvaru, a temeljem adventskog ukrašavanja župne crkve i parka, te opremanja župnog dvora, dodjeli 95.000,00 kuna, za što navedena Župa mora dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima u roku od 30 dana od dana izvršenja.

Na najblještaviji dan u godini, 1.1.2018. bio sam u Daruvaru i posjetio spomenutu crkvu i park. Kao što je vidljivo iz fotografija, park je u mrkome mraku, ne gori niti postojeća javna rasvjeta, crkva je "bogato" ukrašena, kao i bor uz nju. Jedva čekam vidjeti izvještaj o utrošenim sredstvima!

Istoga je dana, gradonačelnik darovao i:
Župu Presvetog Trojstva, Moravče, za sufinanciranje obnove župne kuće s 20.000,00 kuna;
Župu Sv. Ane iz Križevaca u svrhu adventskog ukrašavanja župe i pomoći najsiromašnijim obiteljima s 97.000,00 kuna;
Župu Sv. Ivana Nepomuka iz Vrbovskoga u svrhu adventskog ukrašavanja župe i pomoći pučkoj kuhinji s 62.000,00 kuna

Eto, u jednom danu, naš je dobri gradonačelnik iz našega proračuna, svojom odlukom, isplatio 274.000,00 kuna.

Kada sam tražio da se u proračunu povećaju sredstva za skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja, ljudska prava, međunarodnu suradnju, usluge osoba s invaliditetom i prava životinja, rečeno je da sredstava jednostavno nema! A to sam tražio jer su po svim navedenim stavkama smanjili sredstva u 2018. godini za 30-55 posto. Naravno, svi su amandmani bili odbijeni, jer nema sredstava.

Ali bit će tijekom 2018. godine utrošeni deseci milijuna kuna za nove (nepotrebne) javne satove, nastavak (netransparentnog) financiranja GNK Dinamo, za rotor (ako i kad prođe novi javni natječaj), izmamljivanje (preskupih) privatnih prostora za gradske vrtiće... popisu kraja nema, napisao je Petek na svom Facebooku profilu.