Subota,
16. veljača 2019.
Hrvatska

ZAKONSKE PROMJENE

Vlada nije učinila dovoljno za osobe s invaliditetom

Analizirali smo što nove zakonske promjene donose osobama s invaliditetom

Piše: Siniša Bosanac
Foto: FAH

Kažu da je put do pakla popločan dobrim namjerama. Tako je i s našim vladama. Na primjer izmijenjen je zakon o socijalnoj skrbi i sada osobe s invaliditetom mogu raditi i primati osobnu invalidninu. Odlično rekli bi.

Uostalom, za to sam se uvijek zalagao da osobna invalidnina ne bude socijalna naknada. No, reći će neki ''ti svugdje nađeš nešto loše''. Evo i ovdje vlast nije htjela poslušati naše zahtjeve i potpuno ukinuti dohodovne cenzuse, pa tako imamo situaciju da je djed otvorio unuku štednju te se sad djetetu umanjuje invalidnina za iznos kamate. Također nakon smrti roditelja, ako naslijedi mirovinu, gubi invalidninu.

Da ne govorim o osobama koje su na smještaju i dobivaju 100 kuna džeparca, sto nije dovoljno za njihove osnovne higijenske potrepštine. Sada saborska zastupnica Ljubica Lukačić  dobiva 15.000 kuna plaće i invalidninu dok malom Štefeku uzimaju osamdesetak kuna mjesečno. Apsurd je da gospođa Lukačić nije htjela prihvatiti amandmane koji su ovu diskriminaciju ispravljali. Uz to je u raspravi tvrdila da to podržavaju svi savezi i udruge.