Srijeda,
12. prosinac 2018.
Hrvatska

GLAS

Mrak-Taritaš: Oporba treba imati jednog kandidata za predsjednika države

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš gostovala je u emisiji N1 studio uživo gdje je prokomentirala nekoliko aktualnih političkih tema

Piše: T.L.
Foto: N1

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš gostovala je u emisiji N1 studio uživo gdje je prokomentirala nekoliko aktualnih političkih tema.

Tko će iz GLAS-a biti kandidat za predsjednika / predsjednicu Hrvatske?

"Idemo korak po korak. Moj dragi kolega Goran Beus Richembergh je objavio na Facebooku što misli i mislim da je dobro da je to napravio, mi smo stranka slobodnomislećih ljudi. Mi se još uvijek nismo odlučili za kandidata, ali je bitno da cijela oporba stane uz jednog kandidata koji bi mogao dobiti mjesto na Pantovčaku. Mislim da su to važni izbori".

Koliko je realno da oporba ima jednog kandidata?

"Ponovno će se zavriti kako ne trebalo biti. Postoje trenuci kada treba zatomiti osobnu sujetu, ako nam je konačni cilj da se dobije drugi predsjednik onda tom konačnom cilju treba ići. Nije bilo razgovora, prvi izbori su izbori za Europski parlament i oni su jako važni. Ti izbori su izuzetno važni, važno je tko tamo sjedi, da se stavovi hrvatske gore čuju, to su prvi izbori koji će pokazati neke stvari, drugi su predsjednički i oni su uvijek interesantni. Vidjet ćemo u kojem će smjeru ići, mi se u GLAS-u želimo dogovoriti i unisono stati iza jednog kandidata kako bi dobili drugačijeg predsjednika od ovog kojeg imamo sada. Mislim da za neke odluke treba pravladati razum".

Kako ste ocijenili istup Zorana Milanovića u javnosti?

"Milanović je bio premijer kada sam bila ministrica i odlično smo surađivali. Treba vidjeti razmišlja li u tom smjeru, ja sam analitičarka, imam inženjerski mozak i uvijek stavljam pluseve i minuse. Mi u GLAS-u nismo razgovarali o toj kandidaturi i bi li stali iza njega. On nije izašao iz politike, sada se ponovno vraća i vidjet ćemo u kojem smjeru će ići.

Biste li se Vi kandidirali?

"Kada sam ja u pitanju, rekla bih da o tome uopće ne razmišljam, ali sam naučila da u životu ne mogu reći tvrdo 'ne'. Vrata nisam zalupila, ali su malo odškrinuta, ali u ovom trenutku bih rekla 'ne'."

Predsjednica Grabar Kitarović je aktivna po pitanju vanjske politike, što joj zamjerate?

"Kada je postala predsjednica rekla je da će biti predsjednica svih građana, ali ona to nije. To su posjeti kurtuaozne naravi, ali bolje je da je i tako. Voljela bih da se predsjednica očitovala o županu Tomaševiću, kao predsjednica i kao žena, o čovjeku koji je zlostavljao vlastitu suprugu. Isto tako vezano uz Istanbulsku konvenciju gdje je reterirala. Bilo bi jasno da su poruke jasnije, ona ne govori svoj stav, vodi računa o desnom biračkom tijelu. Kada postaneš predsjednik - predsjednik ste svih, a ona to ne pokazuje".

Kako promatrate situaciju oko župana Tomaševića u kontekstu Zakona o regionalnoj samoupravi?

"To je ono o čemu je oporba govorila kada je Zakon bio na čitanju u Saboru, nemojte činiti korake unazad. Ovaj zakon je korak unazad, pokazalo se da imate moćnika koji nema problem da zlostavlja vlastitu suprugu, njega premijer pozove i ode od njega i kaže da to što premijer kaže nema veze, mene nitko ne može maknuti iz fotelje, mogu raditi što hoću. Ja želim, i mislim da puno građana želi, da županijom upravlja netko tko načinom života pokazuje kakav je".

Danas je gradonačelnik Milan Bandić spomenuo crne oblake - Ingra je prijetila da će zatvoriti Arenu, sindikati prijete tužbama, problem otpada ...

"Situacija s Ingrom je isto kao što u Ateni čistoća napravi štrajk usred ljeta. Tajmning je važan. Tu je napravljeno jedno partnerstvo i svi trebaju izvršavati svoje obaveze, do ovoga nije trebalo doći. Otpad nije novost, to je u Zagrebu gorući problem. Mi smo radili svoju kampanju na tome, imamo situaciju da ćemo imati zelene otoke i to će koliko toliko fuinkcionirati, ali što dalje s tim? Što je s onim što ne odvajamo? Grad Zagreb u tom smislu ne čini ništa, na kraju će platiti građani".