Četvrtak,
26. studeni 2020.
Svijet

POLITIČKI POTRES

Španjolska ukinula autonomiju Katalonije

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade

Piše: M.Č.
Foto: FAH

Španjolska vlada na čelu s premijerom Marianom Rajoyjem aktivirala je članak 155 Ustava kojim se dozvoljava pokretanje postupka suspenzije ovlasti autonomne regije Katalonije. Rajoy, doduše, kaže kako nije riječ o oduzimanju autonomije, nego o vraćanju normalnosti u regiju koja je nedavno organizirala referendum o neovisnosti, koji je proglašen protuustavnim.

Rajoy je objavio da je vlast u Madridu odlučila smijeniti regionalnu vlast na čelu s predsjednikom Carlesom Puigdemontom, a unutar sljedećih pola godine moraju se održati prijevremeni regionalni izbori.

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade. Rajoy inzistira da ovo nije oduzimanje autonomije Kataloniji, nego samo vraćanje 'normalnosti' u regiju, a dodaje i da zasad neće raspustiti regionalni parlament, koji u sljedećem periodu neće smjeti donijeti nijednu odluku suprotnu španjolskom Ustavu.

Javni katalonski mediji bit će pod upravom Madrida, odlučeno je u subotu na sastanku ministara u Madridu koji je trajao tri sata.

Rajoyjeva odluka još mora proći kroz Senat, gornji dom španjolskog parlamenta, da bi stupila na snagu. Glasanje se ondje očekuje 27. listopada.

- Morali smo uvesti članak 155. To nikada nije bila naša želja niti namjera. On se uvodi samo u izvanrednim situacijama. Aktivirali smo ga jer niti jedna vlada ne bi mogla dopustiti kršenje zakona, rekao je Rajoy.

Četiri su cilja primjene članka, prvi put aktiviranog od uvođenja demokracije u Španjolsku prije 39 godina.

- Vratiti vladavinu zakona, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s gospodarskim oporavkom te organizirati izbore u Kataloniji, rekao je Rajoy novinarima.

- Ovo je bio jednostrani proces katalonske vlade koji je tražio sukob, koji nas je pritiskao da prihvatimo nešto što nismo htjeli niti mogli prihvatiti, rekao je, referirajući se na referendum proveden 1. listopada.

El Pais javlja da je, u slučaju da predsjednik Katalonije Puigdemont ostvari najavu da će proglasiti neovisnost, koju je nakon referenduma odgodio, moguće njegovo uhićenje. Proglase li ga krivim za pobunu protiv državnih vlasti, mogao bi završiti u zatvoru na 30 godina.