Srijeda,
28. listopad 2020.
Nekretnine

DRŽAVNE SUBVENCIJE

Kamatne stope za subvencionirane stambene kredite od 3,04 za eure i 3,35 za kune

Od ponedjeljka 4. rujna počinju se zaprimati zahtjevi za subvencionirane stambene kredite', rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Država je s deset banaka potpisala ugovore o kreditiranju: Kamatne stope za kredite u eurima iznose od 3,04 do 3,75 posto, a za kredite u kunama od 3,35 do 3,75 posto

Piše: M.Č.
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar predstavio je u ponedjeljak banke koje će sudjelovati u Vladinu projektu subvencioniranja stambenih kredita.

Čelnik HNS-a Štromar odgovorio je i na pitanja novinara vezana uz spor u vladajućom koalicijom oko (ne)uklanjanja HOS-ove ploče s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu.

'Mi s premijerom imamo dogovor da takvih obilježja neće biti. HNS stoji iza toga da pozdravu 'za dom spremni' nema mjesta u javnosti', rekao je Predrag Štromar. No, izbjegao je direktno reći do kada će HNS tolerirati HOS-ovu ploču, odnosno koji je krajni rok u kojem premijer Andrej Plenković i HDZ moraju donijeti odluku o uklanjanju ploče s ustaškim pozdravom.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) svoje je ponude za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita dostavilo 11 banaka i jedna stambena štedionica, a ugovori su potpisani s deset banaka: Hrvatskom poštanskom bankom, Erste Bankom, Podravskom bankom, OTP-om, Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Splitskom, Raiffeisen i Karlovačkom bankom, te Istarskom kreditnom bankom Umag.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućuje se građanima da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće (uz uvjet da prodaju prvu nekretninu u roku od dvije godine).

Država će subvencionirati kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće maksimalne vrijednosti od 100.000 eura, čija cijena s PDV-om ne smije biti viša od 1500 eura po kvadratnom metru. Cijena može biti i viša, ali u tom slučaju razlika se neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija će u prve četiri godine pokrivati 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje ili kupuju veći stan zbog povećanja obitelji.