Utorak,
07. srpanj 2020.
Nogomet

PROBLEMI NA RUJEVICI

Bliži se kraj riječkoj nogometnoj bajci

Analizirali smo što se krije u pozadini sve većih rezultatskih i financijskih problema NK Rijeke

Piše: Miro Markovinović
Foto: NK Rijeka

Prije pet godina NK Rijeka nalazila se pred bankrotom i ispadanjem u 2. ligu. No, onda se sve promijenilo. Klub je preuzeo talijanski milijarder Gabrielle Volpi, koji se obogatio na poslovima s naftom i Nigeriji. Operativu je preuzeo njegov poslovni partner Damir Mišković.

Klub je u 5 godina narastao i postao respektabilan u europskim okvirima. Izgrađen je stadion na Rujevici, a osvojen povijesni naslov hrvatskog prvaka. Prvi problemi za klub počeli su prije 2 godine, oštrim padom cijene nafte. Social sport imao je sve manje novca, a Volpi se ubrzo povukao iz VK Primorje. Nedugo zatim, našao se na udaru talijanskog pravosuđa zbog utaje poreza i od tada se nalazi u bijegu na Karibima.

Novi udarac za klub bila je istraga FBI-a u FIFA-i i UEFA-i koja je otkrila povezanost Miškovića i Mamića u izvlačenju novca od prodaje igrača. Dinamo je često prodavao igrače Rijeci, a novac od izlaznih transfera dijelio se pola-pola. Pad Tomislava Karamarka značio je da Mamić i Mišković gube moćnog zaštitnika i političkog pokrovitelja, a premijer Andrej Plenković odlučio je srediti stanje u nogometu.

Mišković je pokušao osvojiti vlast u Rijeci zajedno s Burićem i Koljaninom, ali ta operacija je doživjela je fijasko. Na taj način su pokušali osigurati pogodovanje gradske vlasti prilikom izgradnje stadiona na Kantridi, uz prateće sadržaje. To sve zahtjeva koncesiju na pomorskom dobru i promjene GUP-a na štetu grada, čemu Obersnel nije htio udovoljiti.

Riječki SDP je nakon nove izborne pobjede ponovno stavio Novi list pod kontrolu. Naime, taj utjecajni dnevnik su preuzeli slovački investitori bliski MOL-u, ali nakon Karamarkovog pada žele izaći iz cijelog posla.

Sve to se osjetilo na rezultatima NK Rijeke, koja je u nedostatku novca primorana prodavati najbolje igrače, što cijeli projekt čini dugoročno neodrživim. Nogomet je postao biznis u kojem svjetski bogataši peru novac i kupuju društveni ugled, ali hrvatska je premalo i neatraktivno tržište za njih, a raj za lokalne nogometne mešetare.