Srijeda,
27. svibanj 2020.
Turizam

ŽIVOT NA INOZEMNOM OTOKU

Tenerifski (ne)stanovi

Svi koji mislite da je u Dubrovniku problem naći stan dođite na Tenerife i možda će vam biti lakše kad vidite da ima još patnika kao što ste vi. Ja imam tu 'sreću' da sam probala oboje, traženje stana u Dubrovniku i na Tenerifima.

Piše: Matea Mage
Foto: Matea Mage

Ja sam prema svima koji ovdje žive dulje vremena došla ovdje prekasno, barem što se tiče zarade i nalaženja stana. No, ja se ovdje nisam došla obogatiti, ja sam došla živjeti i uživati u predivnoj klimi koju ovaj otok pruža. Međutim, da voljela bih svojih 30 podstanarskih kvadrata mira nakon posla. Doći do toga ovdje nije nemoguće, ali to je kao prolaženje kroz devet Danteovih krugova pakla. 
Nikad neću zaboraviti kada mi je u Zagrebu jedan stanodavac rekao kako trebam biti zadovoljna sa uvjetima koje on pruža jer on poznaje ljude koji spavaju u šupi i to plaćaju 1000 kuna mjesečno. Portali su puni priča dubrovačkih podstanara kako su za 1000 i više kuna dijelili sobu sa pet ostalih radnika ili kako im se za 2000 i više kuna nudi vlažni stan sa namještajem kojeg je osobno Josip Broz Tito izabrao. E pa toga ovdje nema! Najčešći stanovi za iznajmljivanje, a i koji postoje ovdje uopće su veliki 50 metara kvadratnih i više. Unutrašnjost stana je opremljena sa normalnim modernim namještajem i kućanskim aparatima. Sve je uglavnom novo unutra, a zgrada ili kompleks u kojem se izdaje stan u sklopu ima bazen. „Što će mi bazen zaboga?“,  pita se primitivna, antikapitalistička Matea. Ta ista Matea za sebe i svojega čovjeka želi 30 metara kvadratnih svoga mira sa namještajem od prije 30 godina, nije problem. Nakon što ste shvatili da su svi stanovi u ponudi stvoreni za turiste, dolazi do drugoga problema, a to je što sve vi u biti trebate platiti da biste mogli ući u stan. Kako vam zvuči rata najma, rata pologa i rata za agenciju za nekretnine. Takav način izdavanja stanova nije nepoznanica ni u Hrvatskoj, ali tamo se ipak još uvijek često posluje preko Njuškala gdje izravno gazda stana oglašava i traži najam plus pola najma za polog u slučaju lomljenja nečega. Ja osobno u većini svojih hrvatskih podstanarskih stanova nisam platila polog, a kamoli ratu za agenciju. Sad slijedi ono najgore, a to su cijene stanova na jugu Tenerifa.
Najjeftiniji je otprilike 500 eura mjesečno, bez režija. I sada zamislite da morate samo da bi ušli u stan iskeširati 3x500 i to vrlo moguće bespovratnih. Nakon što im sve to platite, izvadite lovu na sunce da oni vide da vi to možete, onda vas lijepo traže ugovor za posao i to ne ugovor na pola radnog vremena koji vam pametni i škrti poslodavci uglavnom uvale ovdje. Stanodavci žele od vas da im pokažete ugovore na cijelo radno vrijeme od osam sati. Tko je pročitao moj prethodni članak sjetit će se da je prijava boravišta prvi korak za dolazak do poslovnog ugovora. Znači i da ste došli sa milijunima ovdje, u većini slučajeva bez ugovora o radu nećete moći iznajmiti stan na dugi rok, ali uvijek možete poći živjeti u hotel.
Što vam je činiti kad nemate milijune, a nemate ni cjelodnevni ugovor o radu? Odgovor je što bi Španjolci rekli, compartir. Oglasi i Facebook grupe su puni objava od ljudi koji traže cimere. To vam je kao da ste opet student. Uštedit ćete malo, ali u biti svejedno je jako skupo i kada dijelite sa nekim. Mnogi se odlučuju za pansion, iako je on skuplji od većine stanova, ali barem ne morate plaćati sve te druge rate ni režije. Možete otići od tamo kad god vas je volja. Dijeljenje stana iako skupo ipak ima bolje uvjete nego u Hrvatskoj jer sve je namješteno, imate svoju sobu, plaćate manje nego da sami iznajmite i imate i taj vražji bazen. Okupajte se u njemu svaki dan jer on je razlog zašto iznajmljivanje stanova nije povoljnije.
Ja osobno imam iskustva i u pansionskom životu i u dijeljenju stana ovdje. Svaki početak je težak, a ja nemam bogate roditelje niti veze i vezice. Prema tome moj probitak do željenog cilja je sporiji i teži. Znam ja da se tu negdje krije i mojih tridesetak kvadratića samo treba imati strpljenja. Savjet za one koji se odluče na isto što sam ja, preseljenje i rad na Tenerife je ili vreća žive love ili korak po korak. Ne brinite sve će to doći na svoje samo trebate dovoljno čvrsto željeti to. Također još jedan mali savjet puno je lakše naći posao i stan ovdje od usta do usta nego preko internetskih oglasa.