Četvrtak,
26. studeni 2020.
Svijet

VAŽNA ODLUKA

Francuska uvodi obavezno cijepljenje djece

Francuski premijer Édouard Philippe kazao je kako je "neprihvatljivo da djeca i dalje umiru od ospica u zemlji u kojoj su razvijena neka od najranijih cjepiva"

Piše: M.Č.
Ilustracija: 123rf

Roditelji u Francuskoj bit će zakonski obvezani cijepiti svoju djecu od 2018. godine, objavila je francuska vlada, prenosi Independent.

Francuski premijer Édouard Philippe kazao je kako je "neprihvatljivo da djeca i dalje umiru od ospica u zemlji u kojoj su razvijena neka od najranijih cjepiva".

Trenutačno su u Francuskoj obvezatna tri cjepiva za djecu (za difteriju, tetanus i polio), dok se ostala preporučuju, ali nisu obvezatna.

Dok je objavljivao novu odluku, francuski premijer pozvao se na ime Louisa Pasteura, francuskog biologa koji je zadužio znanost istraživanjima o bolestima te koji je prvi razvio cjepiva protiv bjesnoće i antraksa, još u 19. stoljeću.

Philippe je objavio kako će sva preporučena cjepiva - njih 11 - ubuduće biti obvezatna. Do ove odluke došlo je nakon što je sličan potez napravljen u Italiji, koja je nedavno zabranila necijepljenoj djeci da pohađaju državne škole.

Strah od cjepiva

WHO je izdao upozorenje o tome kako se epidemije ospica šire Europom usprkos dostupnosti sigurnog i učinkovitog cjepiva.

Vjeruje se kako su pokreti protiv cijepljenja doprinijeli niskoj stopi procijepljenosti protiv te jako zarazne bolesti u nizu zemalja.

Nedavno istraživanje je pokazalo kako 3 od 10 Francuza ne vjeruje cjepivima, a tek 52 posto ispitanika smatra kako su prednosti cijepljenja veće od rizika.

Između 2008. i 2016. godine u Francuskoj su zabilježene 24.000 slučajeva ospica. Od te brojke 1500 slučajeva je praćeno ozbiljnim komplikacijama, a u 10 slučajeva ishod je bio pogibeljan.

Strahovi vezani uz cijepljenje vežu se uz pobijenu studiju koja je tvrdila kako postoji veza između cjepiva i autizma. Studija je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet prije 20 godina od strane osramoćenog bivšeg liječnika Andrea Wakefielda, a pobio ju je niz kasnijih znanstvenih istraživanja.