Utorak,
07. srpanj 2020.
Vremeplov

23. TRAVNJA 303.

Dioklecijanovo smaknuće mučenika Jurja

Na današnji dan 303., car Dioklecijan dao je smaknuti vojnika Jurja, jer se odbio odreći kršćanstva i pridružiti progonu vjernika, a kao jedan od najvećih mučenika proglašen je svetim te ubrzo postao „univerzalni svetac“ čije štovanje svjedoči ekumenizam i vjersku snošljivost među brojnim crkvama i denominacijama

Piše: M.Parać
Foto: wikimedia.org

Juraj je rođen na području današnje Palestine, 280. godine, u Kapadociji. Rodom iz plemićke i ugledne obitelji, predodređen je za vojni poziv. Njegov otac Geroncije je bio rimski vojnik, a nakon očeve smrti s majkom odlazi u Palestinu gdje se preobraća na kršćanstvo. Zbog svoje odlučnosti, hrabrosti i spremnosti da pomogne drugima, postao je omiljen među vojnicima koji su ga smatrali moralnim autoritetom i više se oslanjali na njegovu prosudbu nego na zapovjedi nadređenih. Baš će ga taj ugled kasnije stajati života.

Car Dioklecijan se poduhvatio progona kršćana, a na Vojnom vijeću je Juraj odbio sudjelovati u hajci, zbog čega je utamničen i mučen. Privezali su ga za kotač kojeg su okretali, a pri svakom zavrtaju mu otkidali komade mesa i ostavili ga u blatu da iskrvari.

Ne samo da je to mučenje preživio, nego je nađen potpuno zacijeljenih rana, veličajući ime Kristovo. Tim je čudom nadahnuo brojne pogane na preobraćenje a vjernicima dodatno dao snage da ustraju u svojem vjerovanju. Car se uplašio mogućih nemira, pa nudi Jurju povratak u vojsku, promaknuće i privilegije, što Juraj s gnušanjem odbija.

Zbog novog čina neposluha, Dioklecijan mu je dao odrubiti glavu, 23. travnja 303., u Palestini, kamo je sproveden u zatočeništvo. Dan njegove smrti se uzima kao spomendan na svetog Jurja, jednog od najštovanijih i najomiljenijih svetaca Rimokatoličke, Pravoslavne i Luteranske ( Evangeličke) crkve, te Anglikanske zajednice.

Jurja se ubraja među Četrnaest svetih pomoćnika Rimokatoličke crkve, koje se zagovara kod raznih oboljenja. Zaštitnik je u ratnoj opasnosti a štiti i obrtnike i poljoprivrednike. Obično se prikazuje na konju kako kopljem ubija zmaja, jer je u faktografiju upletena i legenda koja govori da je Juraj ubio neman koja je prijetila djevojci koja je bila pripremljena kao obredna žrtva, no tu je riječ o simbolici jer neman zapravo predstavlja poganstvo.

Zaštitnik je Engleske ( u kojoj je St. George daleko najomiljeniji svetac), Portugala, Armenije, Litve, te Barcelone i Genove, a po njemu je ime dobila država Georgija. Brojna su njegova svetišta u Siriji, Cipru i Egiptu. Rimski car Konstantin Veliki dao je sagraditi crkvu njemu u spomen u Carigradu. Poštuju ga i muslimani, te Romi, pa ga se smatra „univerzalnim svecem“. U Hrvatskoj gradić blizu Senja nosi njegovo ime, kao i Đurđevac, a zaštitnik je i Senja, Lovrana i Raštevića. Običaj štovanja Svetog Jurja (ili Đure, Đuke, ovisno o kraju Hrvatske) uveo se još u doba Poljičke Republike.