Utorak,
07. srpanj 2020.
Vremeplov

20. TRAVNJA

Rođen Joan Miro

Na današnji dan 1893., rođen je katalonski slikar Joan Miro, jedan od najpoznatijih španjolskih umjetnika svih vremena, slikar, kipar i keramičar

Piše: M.Parać
Foto: ThingLink

Joan Miro i Ferra rođen je u Barceloni, 1893. godine, u obitelji zlatara i urara. Na očev nagovor upisuje poslovnu školu i umjetničku akademiju. Nakon diplome iz ekonomije, neko je vrijeme radio kao knjigovođa, da zadovolji očeve ambicije za stalnim i sigurnim poslom.

Opterećen nametnutim poslom ali i ljubavnim problemima, upada u depresiju i doživljava živčani slom. Shvativši da je život predragocjen da bi se tratio neželjenim aktivnostima, u potpunosti se okreće umjetnosti. U početku je bio neshvaćen jer je stvarao u tada slabio razumljivom stilu kubizma, apstrakcije i nadrealizma, pa je ismijavan i guran na margine, a slike mu nisu htjeli izlagati u javnim galerijama.

Sreća se mijenja godine 1020., kada upoznaje Picassa u Parizu i ulazi u talentirane i ugledne umjetničke krugove. Njegove su ranije slike bile pod utjecajem fovizma i kubizma, a nakon Pariza se isključivo veže uz nadrealizam. Opus mu proji preko 11 000 djela. Prezirao je konvencionalne metode slikarstva, više fokusiran na ideju nego tehniku. Slike mu obiluju simbolizmom i djeluju kao da pričaju priču, čudesnu bajku, potpuno lišene realiteta- ne poštuje ikakve konvencije, klasičnu perspektivu, proporcije i formu.

Najpoznatije su mu slike- „Karneval harlekina“, „Sazviježđa“, „Kosac“ i „Žena i ptica“. Francuska ga je odlikovala ordenom Legije časti, a počasni je doktorant harvardskog i barcelonskog Sveučilišta.

Joan Miro sreću nalazi u braku s Pilar Iglesias, s kojom je dobio kćer Dolores, a umire u Mallorci, 25. prosinca 1983.