Utorak,
07. srpanj 2020.
Vremeplov

19.TRAVNJA 2016.

Umrla glumica Doris Roberts

Na današnji dan 2016., umrla je američka glumica Doris Roberts, hrvatskim televizijskim gledateljima najpoznatija po humorističnoj seriji „Svi vole Raymonda

Piše: M.parać
Foto: Getty

Roberts je imala dugu i uspješnu karijeru, naročito na televiziji, koja je trajala preko 60 godina. Uglavnom je prepoznatljiva po nizu serija, premda je glumila i u kazalištu te na velikom platnu, a uspješno se bavila i sinkronizacijama crtanih filmova.

Rođena je 4. studenog 1925., u gradu St.Louis, u Missouriju, u obitelji doseljenika rusko-židovskog podrijetla. Otac je napustio obitelj pa je Doris podigla samohrana majka, uz pomoć svojih roditelja. Doris je uzela očuhovo prezime iz zahvalnosti što se skrbio o njoj kao o rođenoj kćeri.

Karijeru je započela godine 1951., u seriji „Studio One“, nakon kojeg je uslijedio niz drugih, tada vrlo popularnih televizijskih serija.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća glumila je u hvaljenim filmovima od kojih su mnogi bili kino-hitovi.

Planetarnu popularnost ipak dobiva na zalasku karijere, kada glumi posesivnu majku razmaženog Raymonda u jednoj od najgledanijih i najhvaljenijih humorističnih serija svih vremena-„Svi vole Raymonda“. Za svoju je interpretaciju Marie Barone bila 7 puta nominirana za nagradu Emmy a osvojila je četiri puta.

2003.godine dobiva svoju Zvijezdu na hollywoodskoj „Stazi slavnih“. Bila je veliki filantrop i aktivist raznih humanitarnih udruga. O privatnom se životu Doris Roberts zna vrlo malo, jer je živjela povučeno i samozatajno, tek to da je da je imala dva braka- prvi je trajao kratko i ubrzo je razveden( a u njemu je rodila sina jedinca Michaela Cannatu), a s drugim suprugom, književnikom Williamom Goyenom ostala je u braku sve do njegove smrti.

Doris Roberts umire od posljedica jakog moždanog udara, u devedesetoj godini, a na njenoj su se komemoraciji od drage kolegice dirljivim govorima oprostili glumci serije „Svi vole Raymonda“.