Subota,
23. siječanj 2021.
Vremeplov

5. TRAVNJA 1908.

Rođena Bette Davis

Na današnji dan 1908., rođena je proslavljena američka glumica Bette Davis, dvostruka Oscarovka i jedna od najpoznatijih glumica svih vremena

Piše: M.Parać
Foto: Getty

Ruth Elizabeth Davis rođena je 5. travnja 1908. godine, u Massachusettsu, u obitelji francusko-velškog podrijetla. Rano je odlučila da želi postati glumica pa već 1921. seli u New York s namjerom da se usavršava na raznim glumačkim tečajevima i radionicama.

U kazalištu poznatog producenta Georgea Cukora glumi manje uloge, a na jednoj od predstava na Broadwayu zamjećuju ju predstavnici produkcijske kuće Universal koji joj nude ugovor koji se vrlo brzo pokazuje kao potpuni karijerni i financijski promašaj, pa prelazi u Warner Bros čime započinje njezin streloviti uspon.

U razdoblju od 1935. do 1950. karijera joj je na vrhuncu kada ostvaruje niz zapaženih glavnih uloga, uglavnom u dramama, premda je imala i komičarskog talenta. Zaštitni znak su joj bile velike oči i pomalo sanjarski pogled, te izražajan glas i isprekidan govor uz cigaretu u ruci. Slovila je kao težak karakter, stalno u konfliktu s kolegama, redateljima i medijima. Iz četiri braka je imala troje djece a žuti tisak je punila mahom skandalima vezanima uz burne svađe i mirenja sa partnerima.

1935. osvaja svog prvog Oscara u kategoriji najbolje glumice u filmu „Opasna“, dok će drugog osvojiti 1938. za film „Jezabel“.  Dobitnica je čitavog niza najuglednijih glumačkih nagrada- od Zlatnog globusa, preko Emmyja do Cesara.

Jedan od njenih najpoznatijih filmova jest danas kultni film „Sve o Evi“, melodrama s elementima komedije kojim je dosegla vrh karijere. Od ostalih se izdvajaju- „Okamenjena šuma“, „Pismo“, „Male lisice“, „Zvijezda“ i „Što se dogodilo s Baby Jane?“.

Bila je prva glumica čak 10 puta nominirana za Oscara, a prva kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta( koji će ju kasnije proglasiti 2.najvećom glumicom svih vremena, iza Katherine Hepburn) . Odigrala je preko 100 filmskih, kazališnih i televizijskih uloga. Radila je do smrti, koja ju je stigla 6. listopada 1989. godine.