Srijeda,
15. srpanj 2020.
Vremeplov

5.VELJAČE 1922.

Umro Slavoljub Penkala

Na današnji dan 1922., u Zagrebu, umro je hrvatski izumitelj Slavoljub Penkala, najpoznatiji kao izumitelj mehaničke olovke

Piše: M.Parać
Foto: wikimedia

Eduard Slavoljub Penkala rođen je 20.travnja 1871. godine, u gradu Liptoszentmiklosu, tada u sklopu Mađarske, a danas Slovačke, dok je podrijetlom bio Poljak. Kako to obično biva s proslavljenim osobama- sve navedene zemlje su kasnije nastojale svojatati afirmiranog i svjetski uglednog izumitelja, no Penkala je bio osvjedočeni hrvatski domoljub i nije dozvoljavao vezivanje uz išta drugo do- Hrvatske.

Penkala je diplomirao kemiju u Dresdenu, na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi 1898., a potom radio u kemijskoj industriji u Košicama, no već je godine 1900. preselio u Zagreb na usavršavanje koje mu je 1904. omogućilo poziciju kraljevskog tehničkog nadzornika.

Naišao je na razumijevanje svojih kolega i pretpostavljenih koji su mu omogućili dobre radne uvjete što je rezultiralo s preko 80 izuma koji su postali primjenjivi u industriji i svakodnevnom životu.

Među najvažnijima su automatska mehanička olovka, termos-boca, dinamometar, tlakomjer, gramofonska igla, lijek protiv reume, sredstvo protiv gamadi, prašak za pranje rublja, nacrti turbinskog kola i helikopterskog rotora.

1908. u Zagrebu je počeo konstruirati zrakoplov jednostavnog tipa za čije upravljanje ne treba posebna obuka, a između Selske ceste i potoka Črnomerec je izgradio spremište za zrakoplove na tadašnjem vojnom vježbalištu. Premda sam tip zrakoplova nije zaživio u široj upotrebi, ipak je postao prvi zrakoplov koji je projektiran, sagrađen i letio u Hrvatskoj.

Poduzetnog duha, Penkala je nastojao postići komercijalnu vrijednost svojih izuma. Osnovao je nekoliko manjih poduzeća a veći uspjeh postiže 1906. kada sa braćom Moster osniva tvrtku Penkala-Edmund Moster & Co. koja je sagradila tvornicu i proizvodila Penkaline izume za široku primjenu. Tvornica je brzo postala među najvećim proizvođačima pisaćeg pribora a najpopularniji model olovke bila je upravo Penkala- do danas sinonim i naziv za mehaničku olovku u mnogim zemljama svijeta.