Četvrtak,
28. svibanj 2020.
Ljepota i zdravlje

JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA

Održana akcija "Sačuvajmo zdrave dojke"

Javnozdravstvena kampanja "Sačuvajmo zdrave dojke" započela je u subotu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a na Trgu je bio i mandatar nove hrvatske vlade Andrej Plenković, koji je naglasio da će se Vlada kroz zdravstvene politike snažno fokusirati na borbu protiv malignih bolesti

Piše: I.Š.
Foto: FAH

Cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki. Nakon modne revije koju su nosile oboljele i liječene žene od karcinoma dojke te žene iz javnog života, ružičasta povorka krenula je put Trg Petra Preradovića, na kojem je nastavljen prigodni program.

Plenković je obraćajući se okupljenim građanima naglasio da će se Vlada kroz zdravstvene politike snažno fokusirati na borbu protiv malignih bolesti. "Potrebno je u društvu napraviti iskorak i suočiti se s bolešću od koje u Hrvatskoj na godišnjoj razini obolijeva 2.300 žena, rekao je dodavši kako je to golemi broj otkrivenih raka dojke.

Siguran sam, napomenuo je, da ćemo sve mjere u našoj zdravstvenoj politici na pravi način fokusirati na rješavanje tog problema.

Istaknuo važnost društvene osviještenosti o učestalosti raka dojke. Došao sam ovamo poduprijeti borbu udruga koje se godinama bore protiv ove maligne bolesti - poduprijeti prevenciju i sve službe koje se bave tom zloćudnom bolesti, rekao je dodavši kako će buduća Vlada u okviru zdravstvene politike voditi računa da učini maksimalan napor kako bi se ovaj fenomen koji pogodi godišnje 2.300 žena u Hrvatskoj pokušao spriječiti, a oboljelima pokušalo što više pomoći u liječenju.

Čestitao je svim udrugama i ligama koje se bore protiv raka dojke. "Problem ove maligne bolesti je velik, moramo se njime baviti kroz zdravstveni sustav i udruge pacijenata", rekao je Plenković dodavši kako je važno senzibilizirati javnost u što većoj mjeri. Naglasio je i kako treba mobilizirati žene na samopregled i prevenciju - kako bi se ova zloćudna bolest detektirala i izliječila u ranoj fazi.

Ocijenio je kako su ključne solidarnost, razumijevanje i empatija obitelji i najbližih.

Kampanju, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravlja, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića orginiziraju udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta, uz potporu Hrvatske lige protiv raka.

Svojim dolaskom kampanju su poduprli i Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport, Ines Strenja-Linić, izaslanica Hrvatskog sabora, Dario Nakić, tehnički ministar zdravlja u tehničkoj Vladi, Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Gzim Redžepi, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medie, dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, Drago Prgomet, Vesna Škare Ožbolt, Mislav Žagar, Zvonimir Šostar i Sandra Švaljek i drugi.

15. listopada europski je Dan zdrave dojke. Upravo iz tog razloga udruga P.I.N.K. life na današnji je dan odlučila pokrenuti kampanju „Sačuvajmo zdrave dojke“, te tako potaknuti građanke na iznimnu važnost samopregleda dojki. Članovi udruge dijelili su prisutnima letke s pomno opisanim postupcima samopregleda. 

„Mjesec listopad je mjesec prevencije karcinoma dojki i borbi protiv karcinoma, a danas se obilježava europski dan zdravih dojki. Potrebno je sve više informirati javnost o važnosti redovitog pregleda i samopregleda dojki, jer upravo to može spasiti život. Iznimno smo ponosne na naše žene koje su danas hrabro prošetale ružičastom pistom te pljenile pozornost svim prisutnih. Pokazale su koliko su snažne, vesele i prelijepe nakon svega što su prošle. Zbog njih smo danas ovdje“, izjavila je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.