Srijeda,
27. svibanj 2020.
Poduzetništvo

ZAŠTITA POTROŠAČA

Suvremena rješenja potrošačkih problema

Danas obilježavamo Svjetski dan zaštite potrošača kojim se želi istaknuti napredovanje jednako kao i tekuće probleme u domeni zaštite potrošača.

Piše: Marina Grbavac

Ministarstvo gospodarstva u suradnji sa regionalnim savjetovalištima koja se nalaze u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Puli kroz udruge potrošača dolaze u kontakt sa potrošačima te potom njihove upute upućuju na adresu Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača. Na taj način, potrošači dolaze do institucija zaduženih za pitanja zaštite prava potrošača. 

Suradnjom Ministarstva gospodarstva te udruga za zaštitu potrošača djeluje se na podizanju javne svijesti o pravima potrošača, jer mnogi potrošači baš kao ni trgovci nisu posve upoznati sa mogućnostima zaštite što je dodatan razlog za organizacijom većeg broja predavanja i konferencija putem kojih će potrošači kao i trgovci biti pravovremeno i valjano obavješteni te informirani u vidu dane teme. 

Jedan od najvažnijih načina podizanja svijesti u potrošačkom svijetu jest putem edukacija kroz predavanja, okrugle stolove te dijalog kojim se daje prilika potrošačima za valjano informiranje u čemu zapravo leži rješenje mnogih sporova. Također, važno je educiranje provoditi ravnopravno kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj te regionalnoj razini. 

Administrativni sustav kojem pristupamo koristeći usluge te ispunjavajući svoje obveze unutar institucija Republike Hrvatske ponekad se svodi na beskonačan svijet papirologije. Najčešće se pitanje papirologije oduži. Nedostaje jedan, dva ili tri papira, jedan je krivi, a drugi niti ne vrijedi, svi smo se s tim susreli. 

Ono što je novitet te svakako plus za administracijska klupka, barem u potrošačevom svijetu, jest mogućnost korištenja online platforme koja stoji na usluzi svim potrošačima od 15. veljače 2016. godine. ORS platforma omogućuje svim potrošačima sa prebivalištem kao i trgovcima sa sjedištem u Europskoj uniji da na pojednostavljen, jeftiniji i brži način rješavaju domaće i prekogranične sporove za kupovine učinjene putem interneta pred tijelima za alternativno rješavanje sporova. Koristeći navedeni alat, potrošači mogu brže doći do odgovora na svoje upite te probleme sa kojima se susreću prilikom kupovine, a koji su nekada ostajali samo slovo na papiru ili su se u administracijskoj gužvi prepustili vremenskom propustu. 

U svakom slučaju, omogućit će se "usluga" koja ide u korak sa vremenom, budući da je internet komunikacija postala nužnost i potreba koja zadire u sve segmente života, pa tako i zaštitu nas kao potrošača.

Novi pristupi koji se primjenjuju razvijaju se paralelno sa napretkom tehnologije te zahvaljujući većoj mogućnosti internet komunikacije. Oni bi trebali pomoći učinkovitoj borbi sa mnogim sporovima koji se svakodnevno događaju. Kontaktna točka za rješavanje online sporova u RH predstavlja Europski potrošački centar Hrvatska. 
 
Temeljni cilj djelovanja svih tijela zaštite potrošača nalazi se u poboljšanju politike zaštite potrošača, koja će u konačnici omogućiti kvalitetnije odnose jednih sa drugima, stoga su dobrobiti koje novi trendovi mogu iznjedriti vrijedni pažnje, rada i suradnje sa obje strane. 
 
Potrošač je između ostalog regulator razvoja gospodarstva te stoga mora biti ravnopravan subjekt na tržištu. Potrebno je osloboditi se okvira funkcioniranja u kojem odustajemo od prakse korištenja vlastitih prava kao potrošača te vratiti vjeru u smisao i svrhu djelovanja sustava koji je u svom radu objektivan i pravedan te dosljedan zakonima kojima podliježe.