Subota,
11. srpanj 2020.
Poduzetništvo

SAJAM "VIROEXPO" 2016.

Uspješan 21. međunarodni sajam "VIROEXPO"

Ponovni uspjeh ostvaren je na 21. po redu međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "VIROEXPO" u Virovitici. Prepoznatljiv po tradicijskom duhu Slavonije koji se ondje osjeća, uspio je odoljeti svim nedaćama recesijskih godina te se izdvojiti iz kolone sajmova u lijepoj našoj kao brand grada Virovitice te Virovitičko – podravske županije

Piše: Marina Grbavac
FOTO:Facebook/viroexpo.sajam

Sajam "VIROEXPO" svijetla je točka gospodarskog svijeta Hrvatske koja svoje težište pronalazi u početnoj karici svake gospodarske grane, u ljudima. Ljudi su ti koji su zaslužni da ovaj sajam svake godine iznova zaživi i okupi na jednom mjestu one koji bi međusobnom suradnjom i radom trebali dati dobre temelje na kojima će mnoge ruke lakše raditi. To je svakako početni korak ekspanzije gospodarstva koje će svojim kontinuitetom u napretku dovesti do vidljivog i osjetnog gospodarskog rasta. To je primarni cilj kako sajma, tako i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, dati Slavoniji razloga boriti se za njezina zlatna polja i ruke koje rade, a godinama tonu i zapletene su u brojna dugovanja, ironiju dugogodišnjeg rada koji je neplaćen i gdje se čini da zdravih temelja za put uspješnosti nema.

Rečenica koja najbolje potvrđuje važnost poljoprivrede, gospodarstva i obrništva jest u činjenici da stanje koje postoji u navedenim granama, najreprezentativnije govori o općem stanju određene zemlje. Ono što je svakako nužnost za što jednostavniji, a samim time i što privlačniji pristup ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, jesu administrativne barijere koje vape za rekonstrukcijom. Smanjenjem administrativnog klupka izravno bi se utjecalo na poboljšanje same poduzetničke klime okoline, budući da bi poduzetnici imali više vremena posvetiti se tržištu te stvaranju konkurentijih proizvoda kojima bi samim time postali mnogo prepoznatljiviji na stranim tržištima. 

Kako i domaćini sami kažu, virovitička je županija oduvijek bila dio Slavonije koji je često rado ugošćavao te inicirao sajmove. Na taj način sve do danas, održan je tradicijski duh sajma za kojeg mnogi kažu, da između mnogih sajmova u lijepoj našoj ovaj ima posebnu dušu. Osim po duši koja je zasigurno motiv dolazaka mnogih posjetitelja put "VIROEXPO" sajma, on ih privlači mnogim prirodnim i autohtonim proizvodima i bogatim kulturnim te gastronomskim sadržajima jednako kao i stručnim aspektima koji se ondje mogu vidjeti i čuti. 

I nisu pogriješili niti pretjerali dajući mu toliko priznanje, budući da je sajam i ove godine bio vrlo profesionalno organiziran te svojim sadržajem privukao mnoge posjetitelje. Prvi je sajam brojao oko tridesetak izlagača i prostirao se na oko 375 kvadrata prostora, dok je ove godine bio upriličen na prostoru od oko 23 000 kvadrata te bio domaćin čak 750 izlagača iz 27 zemalja. Ono što je također odlična strana ove manifestacije jest broj posjetitelja koji svake godine biva sve veći i uredno premašuje broj posjetitelja iz  svake prethodne godine. 

Zemlja partner ove je godine Republika Kosovo, o čemu je više rečeno na gospodarskom forumu dan prije samoga otvorenja, kada je otvoren dijalog na temu "Kako poslovati sa Kosovom". Hrvatska i Kosovo dijele prijateljske odnose dugi niz godina te uz političku suradnju, svoj odnos temelje i na uzajamnim gospodarskim odnosima čemu u prilog ide činjenica kako je Hrvatska u posljednje vrijeme vrlo prisutna na kosovskom tržištu, a prostora za daljnju suradnju također ima sve više. 

Sve ove brojke nisu takve iz nekog banalnog razloga, već isključivo zahvaljujući ponudi kvalitetnih sadržaja kojima organizatori na vrlo efektan način zaokružuju priču susreta brojnih izlagača, obrtnika, poduzetnika i gospodarstvenika koji se ondje pronađu. Svakoga dana od 9 do 19 sati,  sajam je svojim posjetiteljima omogućio da vrijeme provedu informirani kvalitetnim sadržajima te također uz određenu dozu zabave za što su se pobrinuli uključivši kulturnu stranu svoga grada u sajamski sadržaj. Tako je posjetitelje svojm plesnim nastupom oduševio Kulturno umjetnički centar iz Virovitice, koji se pobrinuo za dobro raspoloženje posjetitelja. Jednako tako, za ugodnu atmosferu pobrinula se plesna skupina "Dancing boots" iz Koprivnice koja je publiku zabavila izvodeći mnoge country te western pjesme uz prigodnu koreografiju, izrazivši želju za ponovnom suradnjom na slijedećem sajmu te drugim manifestacijama Virovitice. 


Vanjski prostor sajma bio je rezerviran kao izložbeni prostor za traktore, automobile i poljoprivrednu mehanizaciju, a u prostorima Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije održana su stručna predavanja vezana uz temu hrvatskog gospodarstva te poljoprivredu, između ostalog i seminar na temu "Kako postati uspješan poduzetnik u stočarstvu?" te načinu korištenja sredstava europskih fondova.
 

 Posjetitelji su također bili informirani o "Programu ruralnog razvoja 2014 - 2020" te konceptu po kojem oni funkcioniraju, a predstavljen je i program tekućih te budućih projekata Virovitičko – podravske županije.


Svoje je mjesto na sajmu pronašla i moda, te je pozornica sajma na neko vrijeme postala modna scena. Svoje su korake na toj sceni učinile učenice Industrijsko-obrtničke škole iz Virovitice te Slatine. One su svoj trud i rad prikazale svojim haljinama kao modnim kreacijama koje su uz pomoć svojih mentorica šivale te noseći frizure, također kao dio prikaza njihova rada.  Uz njih su svoje vještine pokazale i druge obrtničke struke ovoga kraja, pa je publika mogla vidjeti vještine kozmetičara i cvjećara. 


Za kvalitetne kapljice vina i ove su se godine pobrinuli članovi Udruge vinogradara i voćara  "Sveti Vinko" iz Virovitice. Kvalitetu vina ocjenjivali su članovi stručne komisije enologa, te tom prigodom vinari su nagrađeni medaljama za svoje pojedinačne uratke koje je stručni tim enologa kušao. Tako je 18 vinara za svoja vina dobilo zlatna odličja, a njih čak 87 primilo je srebrnu medalju za svoja vina. Njih 20 nagrađeno je sa brončanom medaljom koju su zasluženo osvojili za blago svojih vinograda i vrijednih ruku. 


U moru mnogih informacija kojima su posjetitelji te sudionici bili zasupnuti, valja izdvojiti posebno jednu. Naime, riječ je o projektu proizvodnog pogona finalizacije proizvodnje namještaja, koji bi u konačnici zapošljavao čak 180 novih djelatnika. Projekt je vrijedan 6 milijuna eura i provodit će ga tvrtka Concorte d.o.o. Ova vijest ipak daje nadu da će konkretnim te kvalitetnim poslovnim pothvatima Slavonija ponovno zaživjeti kada govorimo o drvnoj indrustriji.

Unatoč prednostima koje izviru iz virtualne komunikacije, sajmovi su najbolji odgovor na ipak potrebnu licem u lice komunikaciju. Stoga, potrebno je podržati ovakve sajmove, koji odličnom organizacijom te odazivom posjetitelja daju do znanja da uspjeh ovisi o suradnji čitave zajednice, a ne pojedinaca i nekoliko imena iz gospodarske okoline.  

Osim toga,  odličan su primjer kako je suradnja segmenata čitavog grada bila potrebna za dugogodišnje uspjehe kojima se ova manifestacija diči. Jednako tako, kako bi gospodarska slika Republike Hrvatske doživjela preporod, nužna je kontinuirana suradnja svih proizvodnih članova društva, kako onih najmanjih, tako i velikih gospodarskih imena. Jedino takvim pristupom moguće je dobiti zeleno svjetlo na semaforu gospodarskih poteškoća. 

Organizacija "VIROEXPO" sajma ide na ponos svim Virovitičanima i Slavoncima.