Petak,
07. kolovoz 2020.
Kazalište

OBLJETNICA

Festival 130 u Rijeci

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci ove će godine obilježiti 130 godina postojanja zgrade što će ovjekovječiti nizom događanja u sklopu programa Festival 130

Piše: Maja Đurašević
Foto: Facebook

 Na dan otvaranja zgrade, 3. listopada održat će se Svečani koncert na kojem će nastupiti pjevač Carlo Kolombara i prvakinja ljubljanske Opere Vlatka Oršanić. Pratit će ih simfonijski orkestar Opere kazališta Ivana pl. Zajca uz pojačanu pratnju 25 glazbenika Panonske filharmonije iz Pečuha. Izvest će tako operne arije i odlomke iz opera koje publika još nije imala prilike čuti: Richarda Straussa, Belu Bartoka, Albana Berga, Leoša Janačeka, Karola Szymanowskog i Richarda Wagnera.

Svečanome koncertu prethodit će humanitarna gastro manifestacija Ri gastro cooking show koja će se održati ispred zgrade Kazališta.

Službeni početak Festivala 130 bio je 25. rujna kada su se predstavili Riječki skladatelji i solisti. Naziv je to koncerta na kojem će sudjelovati riječki solisti Goran Končar, Goran Filipec, Marco Graziani i Krunoslav Marić. Već sljedećeg dana, 26. rujna na repertoaru je bio Maraton mladih glazbenika na kojem se predstavilo više od 500 učenika Glazbene škole Ivana Matečića Ronjgova.

U srijedu, 30. rujna i četvrtak, 1. listopada dani su otvorenih vrata Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl Zajca. Uz pratnju će se moći obići svi prostori kazališta na kojima će se izvoditi ponajbolja ostvarenja riječkog HNK-a u kojima će uživati mnoštvo posjetitelja.